Minder mensen, minder huizen

Minder mensen, minder huizen

Ingezonden brief Wieringer Courant / Wieringermeerbode – 28 maart 2006

Het Wieringerrandmeer met al die huizen als financiele onderbouwing behoort tot de verkeerde ontwikkelingen in deze samenleving. De macht van grote projectontwikkelaars en beursgenoteerde ondernemers manifesteert zich thans buiten de randstad. De bevolking van het platteland moet op haar tellen passen want ze wordt benaderd met smoesjes. Wat bedoelen wij?

Volgens demografische experts is er sprake van een krimpende natie (NRC, 13.02.2006). Zijn er in de toekomst dan wel bewoners voor al die huizen die worden geplanned? Bederven we dan niet het mooie landschap in de Noordkop om opgescheept te worden met leegstand van huizen?

Dat is echt niet zo denkbeeldig. Overal in Europa is er sprake van een bevolkingsafname en ook in Nederland is er sprake van daling van het aantal geboorten, en van toenemende emigratie en afnemende immigratie.

Het is NU tijd om het tij te keren en te zorgen voor behoud van de zeer bijzondere waarde van het Wieringer landschap. Niet onze kwetsbare dorpsranden (Hippo noord, Den Oever west) volbouwen met huizen. Word wakker!. Niet doen!. Het is nu echt genoeg! Een bevolking die steeds ouder wordt wil rustig wat wandelen en fietsen en daarbij genieten van rust en ruimte. Dus mensen, daarvoor moet Wieringen zich sterk maken.
Geniet er van! Het is voorjaar, u heeft natuurlijk de eerste grutto ook al gehoord. Ja, toch?

Stichting Landschapszorg Wieringen.